Μεγάλη Κομπίνα με Ρευματοκλοπή:Πώς δρούσε το κύκλωμα

8 Νοεμβρίου 2016

Μια απίστευτη κομπίνα κυκλώματος ρευματοκλοπών, που υποσχόταν σε καταναλωτές παρεμβάσεις στους μετρητές της ΔΕΗ που θα πετύχαιναν μείωση στην κατανάλωση ρεύματος απο 60-80% ήρθε στο φώς απο αστυνομική έρευνα στην Αθήνα.

Συνολικά συνελήφθησαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του κυκλώματος που είχαν στήσει “βιομηχανία” ρευματοκλοπής. Εγκέφαλος φέρεται ένας 42χρονος Έλληνας ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν 39χρονο Έλληνα και έναν 28χρονο αλλοδαπό. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν οτι ο “42χρονος είχε τεχνικές γνώσεις ώστε να μην αφήνει ίχνη όταν αποσφραγίζονταν οι μετρητές”.

Οι δύο τελευταίοι φέρονται να δρούσαν με εντολές του 42χρονου. Αναζητούσαν αρχικά καταναλωτές ρεύματος – με επαγγελματικές ή οικιακές συνδέσεις και του έπειθαν να προχωρήσουν σε ρευματοκλοπή, με σκοπό να πετύχουν τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά εντοπίστηκαν 110 άτομα που εξυπηρετήθηκαν απο το κύκλωμα σε επαγγελματικούς χώρους και σπίτια σε Νίκαια, Αιγάλεω, Περιστέρι, Αργυρούπολη και κέντρο Αθήνας.

Στη συνέχεια και πριν πραγματοποιηθεί καταμέτρηση, αποσφράγιζαν τους μετρητές της Δ.Ε.Η. και παρέμβαιναν στις ενδείξεις τους, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό απο τον έλεγχο των στατιστικών στοιχείων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής καταμετρημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβάνοταν ανα τετράμηνο, ενώ η αμοιβή που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος ανερχόταν στα 100 ευρώ για επαγγελματικές και 50 ευρώ για οικιακές συνδέσεις.

Στις 08 Νοεμβρίου 2016, σε επιχείρηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνο0μίας, με τη συνδρομή κλιμακίων του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) συνελήφθησαν τα τρία μέλη του κυκλώματος, τη στιγμή που παρέμβαιναν σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα.

Απο την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση ακόμα επτά ατόμων τα οποία διέπρατταν ρευματοκλοπή μετα απο παρέμβαση στος μετρητές τους και συνελήφθησαν (πέντε με επαγγελματικές και δύο με οικιακές συνδέσεις).

Σημειώνεται οτι αποτην μέχρι τώρα έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν εξακριβωθεί 110 περιπτώσεις παρέμβασης σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε τα μέλη του κυκλώματος στις οικίες τους και στην επιχείρηση τους ενός απο αυτούς διέπρατταν ρευματοκλοπή με τον ίδιο τρόπο.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των μελών του κυκλώματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλεία για την παρέμβαση στος μετρητές και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Θα επακολουθήσει τεχνικός έλεγχος απο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. προκειμένου να υπολογισθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.