ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Οι διαρρήξεις στις οικίες έχουν ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Η λήψη όμως βασικών μέτρων προστασίας μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα διάρρηξης στην οικία μας. Η πιθανότητα αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο εάν εγκατασταθεί εξελιγμένο και αξιόπιστο σύστημα συναγερμού.

Και στην περίπτωση της ασφάλειας της κατοικίας μας ισχύει η πολύ γνωστή ρήση “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

Ο σημαντικότερος παράγοντας στον σχεδιασμό ασφάλειας μιας κατοικίας είναι η διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των διαρρήξεων γίνεται από ευκαιριακούς δράστες και όχι κατ’επάγγελμα κλέφτες. Αυτοί θα διαρρήξουν την οικία που φαίνεται εύκολη στην πρόσβασή της και δεν έχει εμφανείς ενδείξεις προστασίας. Οι περισσότεροι κλέφτες το πιθανότερο είναι να μπουν και να βγουν από την οικία σε λιγότερο από 10 λεπτά. Ετσι, οτιδήποτε κάνουμε που θα συντελέσει στην καθυστέρηση του δράστη (δηλ. στην αύξηση του χρόνου των 10 λεπτών) θα προβληματίσει τον δράστη για να ξανασκεφθεί εάν θα μπει ή όχι στην δικιά μας οικία.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο υπέροχο βιβλίο του “Το Εγχειρίδιο Του Καλού Κλέφτη – ένα λαικόν και μακάβριον ευθυμογράφημα” αλλά κι ο αείμνηστος Τσιφόρος, αναφέρονται μεταξύ άλλων σε κλοπή μπουγάδας απλωμένης στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας. Οι κλέφτες είχαν μαζί τους μια γάτα την οποία και πετούσαν ψηλά προς την μεριά της απλωμένης μπουγάδας. Η γάτα στην προσπάθειά της να κρατηθεί, γαντζωνόταν στο σεντόνι ή στο σακάκι που ήταν απλωμένο και έτσι με το βάρος της παρέσερνε την μπουγάδα στα φιλικά χέρια των κλεφτών. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι σημερινοί κλέφτες δεν έχουν ενδιαφέρον για την μπουγάδα εκτός πια και αν δεν έχουν ρούχα. Σημειώνουμε ότι στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί ένα νέο κύμα κλοπών με στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι κλέφτες όμως δεν αφαιρούν τον υπολογιστή. Εγιναν “high tech” κλέφτες και έχουν αρχίσει να αφαιρούν μόνο μικροεπεξεργαστές 586 καθώς και την μνήμη RAM του υπολογιστή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μνήμη RAM 16 ΜΒ και ο μικροεπεξεργαστής 586 χωράει σε ένα κουτί σπίρτα.

ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΚΛΟΠΗ – ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΥΚΟΛΗ


Πριν φύγουμε από την οικία μας, ελέγχουμε ότι όλα τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειδωμένα. Ενα σημαντικό ποσοστό κλοπών γίνεται από τις ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Εάν πχ .διαμένουμε στον τρίτο όροφο εξαόροφης οικοδομής δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να κλείσουμε και να ασφαλίσουμε τα παράθυρα της οικίας μας. Οι κλέφτες είναι γυμνασμένοι και μπορούν πανεύκολα να σκαρφαλώσουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι και από όροφο σε όροφο σε χρόνο μηδέν (ας σκεφθούμε παραστάσεις που παρακολουθήσαμε σε τσίρκο).

Στις μονοκατοικίες δεν είναι λίγες οι φορές που κλέφτες αδυνατώντας να ανοίξουν τις πόρτες ή τα παράθυρα, ανέβηκαν στην κεραμοσκεπή, αφαίρεσαν λίγα κεραμίδια και μπήκαν στην οικία από την πόρτα οροφής της σοφίτας. Εάν έχουμε λοιπόν πόρτα στην σοφίτα μέσω της οποίας μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην σκεπή φροντίζουμε να ασφαλίσουμε την πόρτα αυτή εσωτερικά με σιδερένια μπάρα ή με άλλον ασφαλή τρόπο.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΟΡΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Οι θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση των κλεπτών στην οικία. Σκεφτόμαστε σοβαρά να εγκαταστήσουμε πόρτα ασφαλείας σοβαρής και καταξιωμένης κατασκευής. Οι σύγχρονες πόρτες ασφαλείας διατίθενται σε διάφορα χρώματα και τύπους. Ετσι, η εγκατάστασή της δεν θα επηρεάσει την αισθητική της οικίας μας. Μπορεί όμως (εάν εγκατασταθεί) να συντελέσει στην μείωση των ασφαλίστρων κλοπής. Ζητούμε πληροφορίες από την ασφαλιστική μας εταιρεία.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ


Χρησιμοποιούμε χρονοδιακόπτες που θα ανάβουν όχι μόνο φώτα αλλά και το ραδιόφωνο. Πριν φύγουμε από το σπίτι το πρωί ανοίγουμε τις κουρτίνες. Εάν φύγουμε για διακοπές, αφήνουμε κλειδί της οικίας μας σε έμπιστο γείτονά μας και ζητούμε να παίρνει την αλληλογραφία από το γραμματοκιβώτιό μας, να αναβοσβήνει περιοδικά τα φώτα της οικίας και να κλείνει τις κουρτίνες της οικίας μας την νύχτα. Δεν αφήνουμε σημείωμα έξω από την πόρτα μας “θα λείψω μέχρι τότε” ούτε μήνυμα στον αυτόματο τηλεφωνητή μας με το ίδιο περιεχόμενο. Εάν διαμένουμε σε μονοκατοικία κουρεύουμε το γκαζόν πριν φύγουμε για διακοπές και ζητούμε κάποιος να μας το κουρεύει όταν θα είμαστε σε διακοπές.

Εάν έχουμε ψηφιακή τηλεφωνική γραμμή ζητούμε από τον ΟΤΕ να μεταβιβάζει τις κλήσεις που δέχεται το τηλέφωνό μας σε τηλέφωνο άλλου συνδρομητή φίλο μας ώστε ο καλών κλέφτης να παίρνει απάντηση στην κλήση του από τον φίλο μας.

Θα πρέπει να έχουμε υπ’όψη ότι οι οργανωμένοι κλέφτες πριν αποφασίσουν να χτυπήσουν ερευνούν την οικία εξωτερικά και καταγράφουν τις κινήσεις και το πρόγραμμα των διαμενόντων στην οικία καθώς και την εκτίμησή τους για την προσδοκώμενη λεία. Την καταγραφή αυτή μπορεί να αποτυπώσουν με δικά τους σημεία στην οικία και συγκεκριμένα στον τοίχο κάτω από το κουδούνι, στο πλαίσιο της κεντρικής πόρτας ή στην ίδια την πόρτα ή αλλού. Εάν λοιπόν διαπιστώσουμε να έχουν γραφεί περίεργα σημάδια “ιερογλυφικής” μορφής στα σημεία που προαναφέραμε, ενημερώνουμε αμέσως την Αστυνομία ώστε να έχει υπόψη της το θέμα και να εντείνει τις περιπολίες της στην περιοχή μας. Σβήνουμε βέβαια τα σημάδια και/ή βάφουμε τον τοίχο, την πόρτα κλπ.

ΔΕΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ


Μετακινούμε πολύτιμα αντικείμενα όπως υπολογιστές, βίντεο, στέρεο και πίνακες ζωγραφικής μακριά από παράθυρα που έχουν πρόσβαση στον δρόμο. Εάν μένουμε σε μονοκατοικία κουρεύουμε τους θάμνους (πίσω από τους οποίους θα μπορούσε να κρυφτεί ο κλέφτης ώστε να μην είναι ορατός από τον δρόμο). Απομακρύνουμε ή κλειδώνουμε εργαλεία και σκάλες τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο κλέφτης.

Το στυλ ζωής των ενοίκων μιας κατοικίας και κατά συνέπεια τα περιεχόμενα της κατοικίας μπορεί να προδοθούν και από τα σκουπίδια που πετιούνται. Ετσι, ειδικά εάν κατοικούμε σε μονοκατοικία, δεν θα πρέπει να μας κάνει κόπο να πετούμε τις σακούλες σκουπιδιών σε κάδο που βρίσκεται μακριά από την οικία μας.

ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ


Οι κλέφτες θα βρουν σχεδόν όλες τις κρυψώνες μας.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Τα παράθυρα πρέπει να διαθέτουν εσωτερικές κλειδαριές. Τα συρόμενα φύλλα παραθύρων και θυρών από αλουμίνιο μπορεί να προστατευθούν εσωτερικά με ειδικές “δαγκάνες” που κλειδώνουν με μία κίνηση από το εσωτερικό του φύλλου. Μεγάλο ποσοστό κλοπών γίνονται από το πίσω μέρος των οικιών. Ετσι, προστατεύουμε την πίσω πλευρά της οικίας μας. Σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να εγκαταστήσουμε άθραυστα κρύσταλλα.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ


Ολα τα μέλη της οικογενείας μας πρέπει να γνωρίζουν τις διαδικασίες ασφάλισης της οικίας, πώς να χρησιμοποιούν τις κλειδαριές, που βρίσκονται τα κλειδιά και τι πρέπει να κάνουν όταν φεύγουν από την οικία. Τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κλειδαριές της οικίας μας. Εχουμε και αυτό υπ’όψη όταν αγοράζουμε τις κλειδαριές.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ


Αφού έχουμε λάβει όλα τα βασικά μέτρα ασφαλείας τότε μόνο θα πρέπει να σκεφθούμε εάν θα εγκαταστήσουμε σύστημα συναγερμού. Εχουμε υπ’όψη ότι η φυσική προστασία θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού πιθανώς να μην απαιτείται από την ασφαλιστική μας εταιρεία. Μπορεί όμως (εάν εγκατασταθεί) να συντελέσει στην μείωση των ασφαλίστρων κλοπής.

Υπάρχουν πολλών ειδών συναγερμοί. Δεν μπερδευόμαστε από διαφημιζόμενα πολύπλοκα high tech τεχνικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος συναγερμού. Ζητούμε την γνώμη φίλων μας που έχουν εγκαταστήσει σύστημα συναγερμού το οποίο έχει ελεγχθεί “στην πράξη”. Προτιμούμε το σύστημα συναγερμού να έχει πιστοποίηση ISO η να έχει ελεγχθεί από τον ΕΛΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίηση) ή από άλλο καταξιωμένο διεθνή οργανισμό (Bureau Veritas κλπ). Πιθανώς η ασφαλιστική μας εταιρεία να έχει τις δικές της προτάσεις. Πριν αποφασίσουμε την αγορά συστήματος, ζητούμε τουλάχιστον τρεις έγγραφες προσφορές.

Το σύστημα συναγερμού αποτελείται από την κεντρική μονάδα και τους αισθητήρες. Οι αισθητήρες μπορεί να είναι υπέρυθροι (παθητικοί ή ενεργητικοί), κινήσεως, επαφής ή απλοί on-off. Η επιτυχία ενός συστήματος συναγερμού εξαρτάται από το είδος και την θέση που θα τοποθετηθούν οι αισθητήρες. Ετσι, και ο μελετητής αλλά και ο εγκαταστάτης του συστήματος πρέπει να είναι έμπειρος και καταξιωμένος. Εάν η οικία μας κτίζεται τώρα, φροντίζουμε ώστε από τώρα να προνοήσουμε για τοποθέτηση χωνευτών καναλιών καλωδιώσεων του συστήματος συναγερμού σε συνεργασία με τον μηχανικό μελετητή της οικίας μας.

Τοποθετούμε δύο ή και παραπάνω εξωτερικές σειρήνες και φροντίζουμε ώστε αυτές να συνδεθούν με εξωτερικούς προβολείς ώστε σε περίπτωση συναγερμού να φωταγωγείται ο εξωτερικός χώρος, το μπαλκόνι του διαμερίσματός μας κλπ. Οι προβολείς, όταν ενεργοποιηθούν, πρέπει να αναβοσβήνουν ώστε ο συναγερμός αφ’ενός να κοινοποιείται και οπτικά και αφ’ετέρου να τρομάζει τον κλέφτη.

Το βασικό μειονέκτημα των συστημάτων συναγερμού αφορά το πρόβλημα των ψευδών συναγερμών. Ζητούμε από τον προμηθευτή μας να μας ενημερώσει για την λειτουργία και κάνουμε συχνά συντήρηση του συστήματος συναγερμού.

Υπάρχουν εταιρείες “ΦΥΛΑΞΗΣ & ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ” όπου το σύστημα συναγερμού σε περίπτωση ενεργοποίησης στέλνει σήμα στην εταιρεία φύλαξης μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή ασύρματα η οποία με δικό της προσωπικό και οχήματα αναλαμβάνει μαζί με την Αστυνομία την επέμβαση. Ζητούμε να μάθουμε για το κόστος της υπηρεσίας αυτής ώστε να αποφασίσουμε ανάλογα. Η υπηρεσία αυτή πιθανώς να μην απαιτείται από την ασφαλιστική μας εταιρεία. Μπορεί όμως (εάν υπάρχει) να συντελέσει στην μείωση των ασφαλίστρων κλοπής.

Ενα σύστημα συναγερμού μπορεί να βοηθήσει και στον εντοπισμό πυρκαγιάς. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκατασταθούν επιπλέον ειδικοί ανιχνευτές. Φροντίζουμε να έχουμε πυροσβεστήρες δίπλα στην έξοδο. Επίσης προμηθευόμαστε για την κουζίνα την ειδική αντιπυρική κουβέρτα.

Υπάρχουν μικροί φορητοί συναγερμοί διαστάσεων όσο περίπου ένα πακέτο τσιγάρα οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιο τυχαίο σημείο επί του πατώματος, σε ράφι βιβλιοθήκης κλπ. Εάν κάποιος περάσει από μπροστά τους σε απόσταση μέχρι και 2 μέτρα, τότε ενεργοποιούνται και ηχούν. Σκεφτόμαστε εάν θα πρέπει να αγοράσουμε και τέτοιο σύστημα συναγερμού και να το τοποθετήσουμε στον διάδρομο προς τα υπνοδωμάτια ειδικά για την περίπτωση που η κλοπή γίνει την νύχτα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που όταν οι κλέφτες διαπιστώσουν ότι στην οικία υπάρχουν ένοικοι, χρησιμοποιούν αναισθητικό σπρέι για να ναρκώσουν τους ήδη κοιμώμενους ένοικους ώστε να προχωρήσουν ανενόχλητοι στην δουλειά τους. Οι φορητοί αυτοί συναγερμοί πωλούνται και σε οργανωμένα σούπερ μαρκετ με κόστος όχι παραπάνω από 10 ευρώ. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις στην χρήση τους παρά μόνο μία μικρή μπαταρία.

Εάν έχουμε την δυνατότητα, τοποθετούμε σύστημα βιντεοσκόπησης που θα διαθέτει κάμερες διεσπαρμένες στους χώρους μας αλλά και εκτός της οικίας μας. Εάν δεν έχουμε την δυνατότητα αυτή, ρωτούμε πόσο κοστίζουν κάμερες που εξωτερικά είναι ίδιες με τις πραγματικές αλλά εσωτερικά είναι άδειες και έχουν στόχο να απειλούν με την παρουσία τους τον κλέφτη. Το ίδιο βέβαια μπορεί να ισχύσει και με το σύστημα συναγερμού ή με τις εξωτερικές σειρήνες.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ


Στην γειτονιά που μένουμε προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τους γείτονές μας ώστε κάθε κλοπή, μικρή ή μεγάλη σε σπίτι, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα κλπ να γίνεται γνωστή αμέσως σε όλους τους περιοίκους. Ενα κέντρο συντονισμού μπορεί να είναι το τοπικό σούπερ μαρκετ στο οποίο θα αναρτηθεί ειδικός πίνακας ανακοινώσεων. Ερχόμαστε σε επαφή με τον διευθυντή του τοπικού μας σούπερ μαρκετ και συζητούμε το θέμα. Είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστεί αφού χωρίς κόστος κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την κοινωνική προσφορά και δημόσια εικόνα του καταστήματός του. Πριν όμως κάνουμε κάποια τέτοια κίνηση, ζητούμε και την γνώμη της Αστυνομίας της περιοχής μας γι’ αυτή την ενέργειά μας. Δεν αποκλείεται η ίδια η Αστυνομία να αναλάβει την ενημέρωση αυτή.

Δεν ξεχνούμε να αναφέρουμε αμέσως στην Αστυνομία κάθε περίεργη κίνηση αγνώστων ατόμων στην γειτονιά μας ειδικά κατά τις νυκτερινές ώρες ζητώντας παράλληλα να σταλεί περιπολικό για έρευνα.

Εάν πιστεύουμε ότι η περιοχή μας παρουσιάζει ιδιαίτερη επικινδυνότητα μπορούμε να συστήσουμε άτυπη επιτροπή γειτονιάς η οποία θα επισκεφθεί τον Διοικητή Αστυνομίας της περιοχής μας και θα ζητήσει εντατικότερες περιπολίες. Εάν χρειάζεται επιπλέον δημοτικός φωτισμός ή συντήρηση του υπάρχοντος φωτισμού, η ίδια επιτροπή μπορεί να δει τον Δήμαρχο ή Κοινοτάρχη της περιοχής και εγγράφως να ζητήσει ισχυρότερο ηλεκτροφωτισμό ή σωστή συντήρηση του ήδη υπάρχοντος. Στους Δήμους υπάρχουν ειδικές επιτροπές που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

Ο κλέφτης χαρακτηρίζεται και σαν “ποντικός”. Ας σκεφθούμε με ποιόν τρόπο θα τον τρομάξουμε ώστε να φύγει από την περιοχή μας.

ΕΑΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ

Εκτός των άλλων σημείων που αναφέραμε στο παρόν σημείωμα σκεφτόμαστε την αγορά ειδικευμένων σκυλιών φυλάκων.

Προσέχουμε τον εξωτερικό φωτισμό και εγκαθιστούμε επιπλέον προβολείς οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν τα πλησιάσει κάποιος.

Υπάρχουν συστήματα συναγερμού υπαιθρίων χώρων τα οποία μπορεί να είναι είτε ευαίσθητα καλώδια θαμμένα στο χώμα τα οποία ενεργοποιούνται όταν κάποιος πατήσει στην επιφάνεια του εδάφους είτε ανιχνευτές κινήσεως ή διακοπής συνέχειας οι οποίοι τοποθετούνται περιμετρικά πάνω στην περίφραξη είτε συνδυασμός και των δύο.

ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε, βάζουμε στο πρόγραμμά μας να κάνουμε συγκεκριμένους ελέγχους. Ελέγχουμε ότι τα παράθυρα είναι κλειστά και ασφαλισμένα, η πόρτες είναι κλειδωμένες, τα παντζούρια ή στορ είναι κατεβασμένα, οι ηλεκτρικές συσκευές είναι κλειστές και εάν χρησιμοποιήσαμε το τζάκι ελέγχουμε εάν έχει σβήσει η φωτιά και φροντίζουμε ώστε να τοποθετήσουμε μπροστά από το τζάκι το ειδικό προστατευτικό για τι σπίθες. Ενεργοποιούμε το σύστημα συναγερμού και το σύστημα πυρανίχνευσης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ


Οταν κάνουμε συμβόλαιο κλοπής ζητούμε να ενημερωθούμε τι ακριβώς καλύπτει και κάτω από ποιές συνθήκες. Ζητούμε να ενημερωθούμε για την έννοια της συνασφάλισης, παλαιότητας, διάρρηξης, κακόβουλης βλάβης κλέφτη κλπ. Πρέπει να θυμόμαστε ανεξίτηλα ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι καλό όταν οι όροι ασφάλισης είναι καλοί. Γενικώς δε, όταν συγκρίνουμε συμβόλαια ασφάλισης δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στο κόστος αλλά την σχέση κόστους και όρων κάλυψης με παράλληλο έλεγχο της φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας. Οι διαβεβαιώσεις του ασφαλιστή μας πριν την σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου έχουν πραγματική ισχύ μόνο όταν αναγράφονται στους όρους κάλυψης. Η άγνοια των θεμάτων αυτών ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για την δυσαρέσκεια ορισμένων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΛΟΠΗ


Εάν γίνει κλοπή θα πρέπει αμέσως να καλέσουμε την Αστυνομία στο 100 καθώς να ενημερώσουμε και την ασφαλιστική μας εταιρεία. Δεν πειράζουμε τίποτε μέσα στην οικία μας μέχρι να τελειώσει την αυτοψία της η Αστυνομία. Αφού αποχωρήσει η Αστυνομία, καταγράφουμε τα αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί και τα δηλώνουμε στην Αστυνομία και στην ασφαλιστική μας εταιρεία. Ζητούμε από την Αστυνομία την ποινική δίωξη των δραστών. Διαβάζουμε τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου μας ώστε να γνωρίζουμε τις καλύψεις, τις υποχρεώσεις μας αλλά και τις υποχρεώσεις της ασφαλιστικής μας εταιρείας.

ΕΑΝ ΕΡΘΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ


Θα πρέπει να συμβουλευτούμε την Αστυνομία για τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε βάσει νόμου. Θα ζητήσουμε την συμβουλή της Αστυνομίας για την ψυχολογία της στιγμής, την προτεινόμενη ενδοτικότητά μας και γενικά τους χειρισμούς μας για την περίπτωση αυτή. Από όσο εμείς γνωρίζουμε απαγορεύεται να επιτεθούμε και να χτυπήσουμε τον κλέφτη με όπλο ανώτερης δυναμικότητος από το δικό του. Δηλ.εαν είναι άοπλος και τον επιτεθούμε με μαχαίρι και τον πληγώσουμε τότε θα ελεγχθούμε ποινικά. Εάν έχει μαχαίρι και τον αντιμετωπίσουμε με μαχαίρι τότε ευρισκόμαστε σε νόμιμη άμυνα.

Τελευταία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και στην χώρα μας συστήματα τηλεειδοποίησης τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μικρού ασύρματου διακόπτη τον οποίο φέρει ο καλών κρεμασμένο στον λαιμό του. Με την ενεργοποίηση του ασύρματου διακόπτη τίθεται σε λειτουργία μηχάνημα αυτόματης κλήσης το οποίο, μέσω τηλεφώνου, καλεί τους αριθμούς κλήσης που ήδη έχουμε βάλει στην μνήμη του. Οταν η κλήση απαντηθεί, το ίδιο το μηχάνημα θα ενεργοποιήσει και θα παίξει κασέτα στην οποία υπάρχει κάποιο μήνυμα κινδύνου. Οι κλήσεις μπορεί να γίνουν στην Αστυνομία, σε εταιρείες φύλαξης, σε συγγενικά πρόσωπα κλπ. Με τον τρόπο αυτό κάποιος μπορεί να ζητήσει βοήθεια ενώ είναι πεσμένος και πιθανώς ακινητοποιημένος στο έδαφος μετά από συμπλοκή με τον κλέφτη. Το ίδιο σύστημα κλήσεων βρίσκει εφαρμογή και σε Ιατρικά επείγοντα όπου η κλήση στέλνεται σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας κλπ.