ΕΙΣΑΓΩΓΗ – Φωτιά


Πολλές πυρκαγιές που εκκινούν σε οικίες, μπορούν να προληφθούν ή να καταπολεμηθούν στην γέννησή τους αρκεί να υπάρχει η σχετική εγρήγορση. Μια πυρκαγιά σε οικία μπορεί να μην προκαλεί πάντα τον θάνατο αλλά ειδικά στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει και ανεπανόρθωτα αναπνευστικά προβλήματα.

Ο καθένας μας θα πρέπει να διαθέτει εγρήγορση στην πρόληψη οικιακών πυρκαγιών αφού η “η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία”.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι από οποιαδήποτε αιτία και αν ξεκινήσει φωτιά στο σπίτι εκτός των ζημιών που θα προκληθούν, κινδυνεύουμε να ελεγχθούμε από τον εισαγγελέα και ποινικά για εμπρησμό από αμέλεια.

Παραθέτουμε παρακάτω κάποια βασικά μέτρα προφύλαξης, τις κύριες αιτίες έναρξης πυρκαγιάς στην οικία μας καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της. Πρέπει να έχουμε πάντα υπ’όψη ότι δεν πρέπει να παριστάνουμε τους ήρωες και τους ατρόμητους. Σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς πρέπει να καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Η δουλειά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι να γνωρίζει την φωτιά, τις ιδιαιτερότητές της, τις προτιμήσεις της και τους ελιγμούς της. Η δικιά μας δουλειά είναι να μάθουμε να προφυλασσόμαστε σωστά.

Τα περιεχόμενα της παρούσας σελίδας είναι :

ΠΡΙΝ ΣΥΜΒΕΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ

 1. ΤΣΙΓΑΡΑ – ΠΟΥΡΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ
 2. ΒΕΝΖΙΝΗ
 3. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ
 4. ΠΑΙΔΙΑ
 5. ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
 6. ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ – ΚΥΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
 7. ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ-ΤΖΑΚΙ
 8. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 9. ΛΑΜΠΑΔΕΣ, ΚΕΡΙΑ, ΚΑΝΤΗΛΙΑ, ΛΑΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
 10. ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ
 11. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ
 12. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
 13. ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
 14. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

ΠΡΙΝ ΣΥΜΒΕΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ

1. ΤΣΙΓΑΡΑ – ΠΟΥΡΑ


Η απρόσεκτη εναπόθεση αναμμένων τσιγάρων είναι μια από τις κύριες αιτίες οικιακών πυρκαγιών. Πρέπει να ελέγχουμε τον καναπέ ή την πολυθρόνα που καθόμασταν για ύπαρξη καύτρας τσιγάρου η οποία σίγουρα θα προκαλέσει φωτιά. Να χρησιμοποιούμε βαθιά τασάκια και να βρέχουμε τα αποτσίγαρα με νερό πριν τα πετάξουμε.

Κρατάμε τα σπίρτα και τους αναπτήρες μακριά από τα παιδιά.

2. ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ 


Ο καπνός από φωτιά ζαλίζει. Εάν κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς κοιμόμαστε τότε κατά πάσα πιθανότητα ο καπνός δεν θα μας ξυπνήσει και μάλλον θα μας κοιμίσει πιο βαθιά. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εγκαταστήσει στο σπίτι μας πυρανιχνευτές. Πρέπει να ενημερώσουμε τα μέλη της οικογενείας μας για τον ήχο του πυρανιχνευτή ώστε όλοι μας να τον γνωρίζουμε και να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Περίπου το 80% από όλους τους θανάτους από φωτιά στις Η.Π.Α. συμβαίνουν στο σπίτι. Σχεδόν το ένα τρίτο από τους θανάτους αυτούς προέρχονται από φωτιές που συμβαίνουν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 πμ.

Οι πυρανιχνευτές μας προειδοποιούν για μια φωτιά και μας δίδουν περισσότερο χρόνο για να διαφύγουμε.

Υπάρχουν διαφόρων τύπων πυρανιχνευτές. Σημειώνουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε και δίκτυο πυρανίχνευσης το οποίο θα διαθέτει πυρανιχνευτες και πίνακα πυρανίχνευσης. Πιθανώς ο πίνακας του συστήματος συναγερμού που μπορεί να έχουμε ήδη εγκατεστημένο να μπορεί να δεχθεί και σύστημα πυρανίχνευσης. Συμβουλευόμαστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης μπορεί να συμβάλλει και στην μείωση των ασφαλίστρων.

Πρέπει να αναπτύξουμε και να εξασκηθούμε σε ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς το οποίο θα περιλαμβάνει δυο δρόμους διαφυγής από κάθε δωμάτιο και ένα τόπο συνάντησης έξω από το σπίτι.

Οταν διαμένουμε σε ξενοδοχείο συμβουλευόμαστε τις οδηγίες που βρίσκονται ανηρτημένες σε πίνακα πίσω από την πόρτα του δωματίου μας. Βρίσκουμε και σημειώνουμε τις εξόδους κινδύνου.

Τοποθετούμε πυρανιχνευτές σε κάθε όροφο στο σπίτι μας (ειδικά έξω από τις κρεβατοκάμαρες) και ελέγχουμε την λειτουργία τους τους κάθε μήνα. Πολλοί πυρανιχνευτές που λειτουργούν με μπαταρία, όταν θα πρέπει να αλλαχθεί η μπαταρία τότε ηχούν διακριτικό ήχο. Βάζουμε νέες μπαταρίες στους πυρανιχνευτές μας τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο. Συνταυτίζουμε την ημερομηνία αλλαγής με κάποιο γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο όπως πχ όταν αλλάζουμε την ώρα στα ωρολόγια. Ετσι, θα θυμόμαστε να αλλάζουμε και τις μπαταρίες στους πυρανιχνευτές. Αν οι πυρανιχνευτές έχουν χρησιμοποιηθεί για 10 χρόνια τότε τους αλλάζουμε με καινούριους.

Οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν προβλήματα στην κίνηση μπορούν να ελέγξουν τους πυρανιχνευτές χωρίς να σκαρφαλώσουν σε σκάλα αλλά χρησιμοποιώντας κάποιο ραβδί ή μπαστούνι με την άκρη του οποίου θα πατήσουν το κουμπί ελέγχου του πυρανιχνευτή.

3. ΒΕΝΖΙΝΗ


Δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσουμε στο σπίτι βενζίνη. Εάν, για τις ειδικές μας ανάγκες, θα πρέπει να φυλάσσουμε στο σπίτι μικρή ποσότητα βενζίνης, τότε την αποθηκεύουμε σε ένα μαρκαρισμένο και κατάλληλο δοχείο με ειδικό εξαερισμό το οποίο φέρει ετικέτα ελέγχου από ειδικευμένο εργαστήριο. Η βενζίνη είναι πολύ εύφλεκτη. Ποτέ δεν αποθηκεύουμε βενζίνη μέσα στο σπίτι, κοντά σε πηγή θερμότητας ή κοντά σε ανοιχτή φλόγα. Δεν καπνίζουμε όταν χρησιμοποιούμε ή είμαστε κοντά σε βενζίνη.Για καθαρισμό αντικειμένων δεν χρησιμοποιούμε βενζίνη.

4. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ


Αγοράζουμε φορητούς πυροσβεστήρες και μαθαίνουμε πως να τους χρησιμοποιούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Συμβουλευόμαστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τον σωστό τύπο πυροσβεστήρα και την ενδεχόμενη χρήση του.

Το καλύτερο μέρος τοποθέτησης των πυροσβεστήρων είναι κοντά στην έξοδο ενός χώρου έτσι ώστε αφ’ενός να μπορούμε να καταπολεμήσουμε την φωτιά με ασφάλεια και αφ’ετέρου να μπορούμε να διαφύγουμε σε περίπτωση που η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη.

Οι αυτόματοι πυροσβεστήρες οροφής σε συνδυασμό με ξεχωριστό σύστημα πυρανίχνευσης είναι πολύ αποτελεσματικοί στην κατάσβεση πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστήρες αυτοί ενεργοποιούνται όταν η κεφαλή σπρίγκλερ φθάσει σε μία καθορισμένη θερμοκρασία όπου ενεργοποιούμενη επιτρέπει την ρίψη κατασβεστικού υλικού πάνω στην εστία πυρός κατασβένοντάς την. Αντίθετα με την κωμική εικόνα των αυτομάτων πυροσβεστών που προβάλει η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, δεν θα οι πυροσβεστήρες οροφής δεν θα ενεργοποιηθούν όταν ανιχνεύσουν τον καπνό από ένα τσιγάρο και ούτε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι αυτόματοι πυροσβεστήρες σε ένα σπίτι όταν ένας από αυτούς ενεργοποιείται.

5.ΠΑΙΔΙΑ


Είναι γνωστή η περιέργεια των μικρών παιδιών για την φωτιά. Αν η περιέργεια αυτή στραφεί σε τάση για παιχνίδι με την φωτιά, τότε ο γονέας ή ο κηδεμόνας του παιδιού πρέπει να προσφύγει σε κατάλληλο κοινωνικό λειτουργό ή παιδοψυχίατρο. Η έγκαιρη επέμβαση ενός επαγγελματία κοινωνικού λειτουργού ή παιδοψυχίατρου μπορεί να βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τους πιθανούς λόγους της τάσης του παιδιού για παιχνίδι με τη φωτιά και να βοηθήσει να την αλλάξουμε.

Τοποθετούμε τα σπίρτα και τους αναπτήρες κάπου ψηλά και ακόμα καλύτερα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι που δεν μπορούν να το φθάσουν τα παιδιά. Μαθαίνουμε στα παιδιά (όσο ακόμα είναι μικρά) ότι τα σπίρτα και οι αναπτήρες είναι εργαλεία για τους ενήλικες, ότι όταν βρίσκουν σπίρτα να το λένε αμέσως σε ένα ενήλικα, ενώ στα μεγαλύτερα μαθαίνουμε να φέρνουν αμέσως σε ένα ενήλικα τα σπίρτα ή τους αναπτήρες που βρίσκουν στο σπίτι μας.

6. ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ


Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, οι ανεμοθύελλες και οι πλημμύρες έχουν συχνά σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πυρκαγιάς. Η σωστή πηγή εφεδρικού φωτισμού για την περίπτωση που γίνει μια φυσική καταστροφή ή και για την περίπτωση διακοπής ρεύματος είναι μόνο ο απλός φακός με μπαταρίες τον οποίο πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι. Τα κεριά και οι άλλες ανοιχτές φλόγες είναι πολύ επικίνδυνες για χρήση.

7. ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ – ΚΥΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ


Η κουζίνα είναι ο χώρος από όπου ξεκινούν οι περισσότερες πυρκαγιές. Πολλές όμως πυρκαγιές ξεκινούν από τις κρεβατοκάμαρες και τα καθιστικά. Ετσι,

– μαθαίνουμε πως να χρησιμοποιούμε τον πυροσβεστήρα που έχουμε στην κουζίνα.

– Οταν μαγειρεύουμε ποτέ δεν φεύγουμε από την κουζίνα αλλά μένουμε εκεί για να προσέχουμε. Αν χρειαστεί να φύγουμε για λίγο από την κουζίνα, παίρνουμε μαζί μας κάποιο αντικείμενο όπως π.χ. ένα πιρούνι ώστε να θυμόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψουμε το συντομότερο.

– Δεν τοποθετούμε ούτε αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα πάνω στις εστίες της κουζίνας. Ποτέ δεν αφήνουμε πάνω στις εστίες της κουζίνας τα “γκαζάκια” που χρησιμοποιούμε για τον καφέ ή το ζέσταμα. Το μικρό μας παιδί ή και εμείς μπορεί να ανοίξουμε άθελά μας το κουμπί της κουζίνας με αποτέλεσμα το γκαζάκι να θερμανθεί και να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

– Εάν πιάσει φωτιά το λάδι την στιγμή που τηγανίζουμε, δεν ρίχνουμε νερό για να το κατασβέσουμε. Χρησιμοποιούμε την ειδική αντιπυρική κουβέρτα. Εάν η φωτιά επεκταθεί στον απορροφητήρα προσπαθούμε να σβήσουμε την φωτιά με τον πυροσβεστήρα αφού προηγουμένως φροντίσουμε να έχουμε καλέσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

– Αν δημιουργηθεί μικρή φωτιά σε μια κατσαρόλα μπορούμε να δοκιμάσουμε να τη σβήσουμε βάζοντας το καπάκι και κλείνοντας την εστία.

– Δεν πρέπει να αφήνουμε κεριά αναμμένα ή Χριστουγεννιάτικα δέντρα με αναμμένα τα λαμπάκια χωρίς να βρίσκεται κάποιος παρών.

– Δεν πρέπει να παριστάνουμε τους ήρωες και τους ατρόμητους. Σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

– Εστω ότι μπορέσαμε και σβήσαμε μια μικροπυρκαγιά. Πάλι θα πρέπει να καλέσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Η φωτιά μπορεί ακόμη να βρίσκεται εκεί και να σιγοκαίει κρυμμένη μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας, στην κουβέρτα ή στον καναπέ. Μην παριστάνουμε τους παντογνώστες.

– Εάν η κουζίνα μαγειρέματος χρησιμοποιεί υγραέριο, προσέχουμε ώστε η αλλαγή φιάλης να γίνεται από ειδικευμένο τεχνίτη ο οποίος παράλληλα με την εγκατάσταση της φιάλης θα ελέγξει και τον ελαστικό σωλήνα της κουζίνας καθώς και του διάφορους αυτοματισμούς της (θερμοστάτη αποκοπής τροφοδοσίας, ρυθμιστή πίεσης κλπ). Προσέχουμε ώστε να αερίζουμε τον χώρο κατά την διάρκεια λειτουργίας της κουζίνας ώστε τα προϊόντα καύσης να απομακρύνονται από τον χώρο και να καθαρίζουμε τους αγωγούς απαγωγής καυσαερίων.

– Αλλάζουμε σε τακτά διαστήματα το φίλτρο του απορροφητήρα ώστε να είναι όσο το δυνατό καθαρό. Η φωτιές στις εστίες της κουζίνας συνήθως αναφλέγουν το φίλτρο του απορροφητήρα και από εκεί η φωτιά αναπτύσσεται στον υπόλοιπο χώρο.

– Η χρήση και συντήρηση του φούρνου μικροκυμάτων καθώς και κάθε άλλης συσκευής της κουζίνας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

8. ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ-ΤΖΑΚΙ


Οι κινητές θερμαντικές συσκευές (σόμπα πετρελαίου, υγραερίου κλπ) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για θέρμανση. Κρατάμε την σόμπα 1 μέτρο μακριά από κάθε τι που μπορεί να καεί και ποτέ δεν αφήνουμε να λειτουργεί χωρίς να είναι κάποιος παρών. Είναι πολύ επικίνδυνο να τοποθετούμε εύφλεκτα υλικά όπως ρούχα, χαρτιά κλπ πολύ κοντά σε σόμπες. Στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα καίμε μόνο στεγνά ξύλα έχοντας τοποθετήσει μπροστά από το τζάκι την ειδική σχάρα προστασίας από σπίθες.

Δεν στεγνώνουμε ρούχα πάνω στις θερμάστρες ή στους θερμοσυσσωρευτές. Ο ρόλος τους είναι μόνο να σας θερμάνουν.

Μπορούμε να αποφύγουμε μια φωτιά αν χρησιμοποιούμε σωστά και συντηρούμε τις σόμπες.

Εάν η σόμπα χρησιμοποιεί υγραέριο, προσέχουμε ώστε η αλλαγή φιάλης να γίνεται από ειδικευμένο τεχνίτη ο οποίος παράλληλα με την εγκατάσταση της φιάλης θα ελέγξει και τον ελαστικό σωλήνα της σόμπας καθώς και του διάφορους αυτοματισμούς της (θερμοστάτη αποκοπής τροφοδοσίας, ρυθμιστή πίεσης κλπ). Προσέχουμε ώστε να αερίζουμε τον χώρο κατά την διάρκεια λειτουργίας της σόμπας ώστε τα προϊόντα καύσης να απομακρύνονται από τον χώρο.

Εάν χρησιμοποιούμε σταθερή σόμπα πετρελαίου θα πρέπει να προσέχουμε την συντήρησή ειδικά του καρμπυρατέρ ώστε να αποφεύγεται υπερχείλιση ή υπερτροφοδοσία.

9. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Μια δυσλειτουργία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Ελέγχουμε ότι τα ορατά καλώδια δεν είναι φθαρμένα και ότι οι συνδέσεις στις πρίζες δεν είναι χαλαρές. Ζητούμε και τοποθετούμε στον ηλεκτρολογικό πίνακα της οικίας μας αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη καταξιωμένου κατασκευαστή. Εκτός ότι θα μας προστατεύσει από ηλεκτροπληξία μπορεί να βοηθήσει και στην διακοπή ηλεκτροδότησης στην περίπτωση διαρροών ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν τροφοδοτούμε πολλές συσκευές από μία πρίζα και κρατάμε τα καλώδια μακριά από χαλιά από έπιπλα και από άλλα αντικείμενα που πατώντας τα μπορούν να τα καταστρέψουν ή να προκαλέσουν την υπερθέρμανσή τους με συνέπεια την δημιουργία πυρκαγιάς.

Αν μυρίσουμε ασυνήθιστη μυρωδιά ή τα φώτα τρεμοσβήνουν ή οι ασφάλειες πέφτουν συχνά, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ηλεκτρική εγκατάσταση. Καλούμε αμέσως ένα ηλεκτρολόγο.

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια διακοπή ρεύματος ενώ μαγειρεύουμε ή έχουμε πρόθεση να μαγειρέψουμε, δεν πρέπει να ξεχνούμε να κλείσουμε τον διακόπτη που ελέγχει τα “μάτια” της κουζίνας καθώς και οποιονδήποτε άλλο διακόπτη είχαμε ανοικτό πριν την διακοπή (πλυντήριο, θερμαντική συσκευή, στέρεο, τηλεόραση ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ). Δεν φεύγουμε από το σπίτι μας μέχρι να αποκατασταθεί η διακοπή. Ας σκεφθούμε τι μπορεί να συμβεί εάν αφεθεί ένα “μάτι” κουζίνας να πυρώσει ή μια άλλη ηλεκτρική συσκευή ξεκινήσει να δουλεύει ανεξέλεγκτα.

10. ΛΑΜΠΑΔΕΣ, ΚΕΡΙΑ, ΚΑΝΤΗΛΙΑ, ΛΑΜΠΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Το εικονοστάσι με το καντήλι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του τρόπου ζωής μας. Δεν ξεχνούμε όμως το “συν Αθηνά και χείρας κίνει”. Ετσι, φροντίζουμε ώστε το εικονοστάσι ή το καντήλι να είναι τοποθετημένο σε σταθερό σημείο και μακριά από εύφλεκτα αντικείμενα όπως κουρτίνες, χαρτιά, ντουλάπια κλπ. Σε περίπτωση σεισμικής δόνησης ελέγχουμε το καντήλι.

Τις λαμπάδες που τις φέρνουμε από την εκκλησία μετά την Αναστάσιμη λειτουργία προσέχουμε ώστε να τις τοποθετήσουμε σε ασφαλές μέρος μακριά από εύφλεκτα υλικά. Εάν θέλουμε να τις κρατήσουμε αναμμένες μέχρι να σβήσουν, αφαιρούμε το πλαστικό “κυπελλάκι” που συνήθως πωλείται μαζί με την λαμπάδα. Αφαιρούμε επίσης και κάθε πρόσθετο διακοσμητικό πάνω από την λαμπάδα όπως σχοινιά, κορδόνια, παιχνιδάκια κλπ.

Εάν στο Πασχαλινό τραπέζι χρησιμοποιούμε κεριά ή λαμπάδες προσέχουμε ώστε να χρησιμοποιούμε μεταλλικό ή γυάλινο κηροπήγιο και όχι τις διακοσμητικές συνθέσεις που περιέχουν στην βάση τους εύφλεκτα υλικά. Θυμόμαστε ότι είναι για διακόσμηση και όχι για χρήση.

Δεν χρησιμοποιούμε διακοσμητικά κεριά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν όρθια χωρίς την χρήση κηροπήγιου. Αυτά τα κεριά, εάν τα ανάψουμε, μετά από λίγη ώρα μπορεί να λυγίσουν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τα μικρά διακοσμητικά κεράκια (μικρά κυλινδράκια με μεταλλική βάση) που συνήθως χρησιμοποιούνται μέσα σε γυάλινα κηροπήγια, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για διατήρηση ζεστού φαγητού σε ειδικές όμως υποδοχές ή για την δημιουργία “φοντύ”. Προσέχουμε ώστε μετά το γεύμα να σβήνουμε τα κεράκια αυτά.

Τελευταία έχει διαδοθεί η χρήση συσκευών με ειδικό καύσιμο για το γραφείο και το σπίτι μας που χρησιμοποιούνται είτε για την απορρόφηση καπνού από τσιγάρο είτε για να δώσουν ευχάριστη μυρωδιά στον χώρο. Προσέχουμε ώστε να είμαστε πάντα παρόντες όταν οι συσκευές αυτές είναι σε λειτουργία.

Εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε “γκαζόλαμπα” προσέχουμε που την τοποθετούμε και είμαστε πάντα παρόντες όταν είναι σε λειτουργία.

11. ΚΑΠΝΟΣ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ


Ο καπνός ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στις πυρκαγιές. Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά και για να διαφύγουμε θα πρέπει να να περάσουμε μέσα από καπνό, τότε σερνόμαστε χαμηλά κάτω από τον καπνό κρατώντας το κεφάλι μας 30 – 60 εκατοστά ψηλά από το πάτωμα. Αυτή είναι η ζώνη ασφαλείας, όπου ο αέρας θα είναι καθαρός.

12. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ


Αν τα ρούχα μας πιάσουν φωτιά θα πρέπει να σταματήσουμε εκεί που είμαστε, να πέσουμε κάτω, να καλύψουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας και να γυρίσουμε (σαν βαρέλι) ξανά και ξανά μέχρι να σβήσουν οι φλόγες.

Αν τα ρούχα κάποιου άλλου πιάσουν φωτιά και δεν μπορούμε να τον πείσουμε να σταματήσει εκεί που είναι, να πέσει κάτω, να καλύψει το πρόσωπό του με τα χέρια του και να γυρίσει (σαν βαρέλι) ξανά και ξανά μέχρι να σβήσουν οι φλόγες, τότε τον ρίχνουμε εμείς κάτω και σβήνουμε τις φλόγες με ένα χοντρό παλτό ή κάτι άλλο. Αν πάθουμε έγκαυμα ενώ μαγειρεύουμε, δροσίζουμε το έγκαυμα κάτω από κρύο νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Ενα έγκαυμα που είναι κόκκινο, με φουσκάλες, λευκό ή καρβουνιασμένο δεν θα πρέπει να το βρέξουμε με κρύο νερό αλλά θα πρέπει αμέσως να ζητήσουμε ιατρική φροντίδα.

13. ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Εάν ζούμε σε μονοκατοικία που συνεπάγεται χρήση κήπου, γκαζόν, ανοιχτών ψησταριών και τσιγάρων προσέχουμε επιπλέον:

– μετά το ψήσιμο να σβήσουμε τα κάρβουνα με νερό

– φροντίζουμε ώστε στον κήπο μας να έχουμε τασάκια που θα τα έχουμε γεμίσει νερό

– αποψιλώνουμε την περίμετρο του οικοπέδου μας ώστε η φωτιά είτε να περιοριστεί στον χώρο μας είτε να μην εισέλθει σ’αυτόν.

– εάν η οικία μας είναι κοντά σε δάση ή σε υψώματα σκεφτόμαστε σοβαρά την εγκατάσταση αλεξικέραυνου

– Τα ποντίκια αρέσουν να ασχολούνται με τα καλώδια και βρίσκουν τους ηλεκτρολογικούς πίνακες ιδιαίτερα ζεστά και προφυλαγμένα μέρη. Ετσι, παίρνουμε μέτρα (παγίδες, δολώματα κλπ) ώστε να εξολοθρεύουμε ποντίκια ή άλλα τρωκτικά. Εάν το έργο αυτό μας απωθεί τότε το αναθέτουμε σε ειδικευμένες εταιρείες απολυμάνσεων.

– επειδή απαγορεύεται ανοιχτή φωτιά στο ύπαιθρο θα πρέπει πριν αποφασίσουμε να κάψουμε ξύλα ή χόρτα να συμβουλευτούμε και να πάρουμε την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή της Αγροφυλακής της περιοχής μας. Εάν μας επιτραπεί, θα πρέπει μετά την πυρά να φροντίσουμε ώστε να σβήσουμε όλα τα κατάλοιπα της φωτιάς.

Τα ξύλα από το κλάδεμα και τα χόρτα από το κούρεμα του γκαζόν εάν θα πρέπει να τα κάψουμε θα πρέπει να διαλέγουμε ημέρα χωρίς αέρα και να ξεκινούμε την φωτιά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Είναι προτιμότερο αντί ανοιχτής φλόγας να χρησιμοποιούμε βαρέλι μέσα στο οποίο θα καίμε τα ξύλα ή τα χόρτα. Πάντα σε ανοιχτή φωτιά να έχουμε δίπλα μας λάστιχο συνδεδεμένο στη βρύση ώστε εάν η φωτιά ξεφύγει από το έλεγχό μας να μπορούμε να επέμβουμε.

14. ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε, βάζουμε στο πρόγραμμά μας να κάνουμε συγκεκριμένους ελέγχους :

– ελέγχουμε ότι τα παράθυρα είναι κλειστά και ασφαλισμένα

– ελέγχουμε ότι οι πόρτες είναι κλειδωμένες, τα παντζούρια ή στορ είναι κατεβασμένα

– ελέγχουμε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι κλειστές και εάν έχουμε χρησιμοποιήσει το τζάκι ελέγχουμε εάν έχει σβήσει η φωτιά και φροντίζουμε ώστε να τοποθετήσουμε μπροστά από τζάκι το ειδικό προστατευτικό για τι σπίθες.

– ενεργοποιούμε το σύστημα συναγερμού και το σύστημα πυρανίχνευσης.

15. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ


Οταν κάνουμε συμβόλαιο φωτιάς ζητούμε να ενημερωθούμε τι ακριβώς καλύπτει και κάτω από ποιές συνθήκες. Μια φωτιά, εκτός από την οικία μας, μπορεί να ζημιώσει κοινόχρηστους χώρους ή να επεκταθεί σε άλλα διαμερίσματα ή και καταστήματα. Η ζημία που θα προκαλέσει σε τρίτους καλύπτεται από συμβόλαιο αστικής ευθύνης.

Ζητούμε να ενημερωθούμε για την έννοια ασφάλισης περιεχομένων, ασφάλισης κτιρίου, ασφάλισης σε αξία αντικατάστασης ή αποκατάστασης, συνασφάλισης, παλαιότητας, αμέλειας, αστικής ευθύνης, κακόβουλης βλάβης κλέφτη κλπ.

Θυμόμαστε ανεξίτηλα ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι καλό όταν οι όροι ασφάλισης είναι καλοί. Οταν συγκρίνουμε συμβόλαια ασφάλισης δεν συγκρίνουμε μόνο το κόστος αλλά την σχέση κόστους και όρων κάλυψης. Οι διαβεβαιώσεις του ασφαλιστή μας πριν την σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου έχουν πραγματική ισχύ μόνο όταν αναγράφονται στους όρους κάλυψης.

Η άγνοια των θεμάτων αυτών ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για την δυσαρέσκεια ορισμένων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΕΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Εάν διαπιστώσουμε πυρκαγιά, φεύγουμε αμέσως και καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Ενημερώνουμε αμέσως και την ασφαλιστική μας εταιρεία.

Οι αληθινές φωτιές δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές που παρουσιάζουν η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Οι αληθινές φωτιές είναι επιθετικές, γύρω μας είναι ζεστά, σκοτεινά, αποπνικτικά έχει καπνό και θόρυβο. Ισως να έχουμε λίγο χρόνο για να μπορέσουμε να διαφύγουμε με ασφάλεια.

Για να διαφύγουμε, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ σε μία φωτιά διότι μπορεί αυτό να παγιδευτεί μεταξύ δύο ορόφων ή μπορεί να μας κατεβάσει σε όροφο που υπάρχει φωτιά. Για να διαφύγουμε, πάντα χρησιμοποιούμε τις σκάλες.

Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, γονατίζουμε και βάζουμε την παλάμη μας στον χώρο μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου της. Αν η πόρτα καίει, αυτό σημαίνει ότι από πίσω υπάρχει φωτιά οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλη διέξοδο. Αν η πόρτα έχει κανονική θερμοκρασία τότε ανοίγουμε την πόρτα προστατεύοντας το σώμα μας πίσω από αυτή ώστε εάν χρειαστεί, να την κλείσουμε απότομα. Αν όλα είναι εντάξει τότε φεύγουμε προσεκτικά κλείνοντας όλες τις πόρτες πίσω μας.

Δεν επιστρέφουμε σε φλεγόμενο κτίριο. Αν νομίζουμε ότι κάποιος είναι παγιδευμένος μέσα στο κτίριο, ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία που νομίζουμε ότι βρίσκεται. Οι πυροσβέστες είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν διασώσεις με ασφάλεια. Είναι πολύ επικίνδυνο να μπαίνουμε σε φλεγόμενο κτίριο αν δεν είμαστε προστατευμένοι με τα κατάλληλα ρούχα, εάν δεν είμαστε εξοπλισμένοι με κατάλληλη αναπνευστική συσκευή και εάν δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε διασώσεις.T

Δεν πειράζουμε τίποτε μέσα στην οικία μας μέχρι να τελειώσει το έργο της η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Ανακριτικό της Τμήμα. Οταν μας επιτρέψουν, μπαίνουμε στην οικία μας με ψυχραιμία. Συνεργαζόμαστε επίσης ψύχραιμα με τους πραγματογνώμονες της ασφαλιστικής μας εταιρείας.