τα ελαστικα των οχηματων

Στην παρούσα σειρά παρουσιάσεων παραθέτουμε έναν πλήρη οδηγό για τα ελαστικά  ώστε η ερμηνεία των επιγραφών που υπάρχουν στις πλευρές τους να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερη για τον ενδιαφερόμενο.

Εαν γνωρίζετε τι ψάχνετε, πατήστε κλικ στους αριθμούς της εικόνας και θα ανακατευθυνθείτε  αυτόματα στην πληροφορία που ζητάτε. Αλλιώς, μπορείτε αναλυτικά να δείτε την λίστα απο κάτω. Εαν η πλοήγηση σας είναι απο κινητό, περιστρέψτε το κινητό σας σε πλάγια θέση ("landscape")

Κάντε μας share για να βοηθήστε και άλλους με την αποσαφήνιση των ελαστικών τους.

13. ελαστικο καταλληλο για λασπη και χιονι

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συντομογραφία M+S σημαίνει “Mud and Snow”. Κανονικά αυτή η συντομογραφία συναντάται σε χειμερινά ελαστικά. τα χειμερινά ελαστικά λόγω του προφίλ τους, τις πολλές λεπτές αυλακώσεις και την ιδιότητα του υλικού τους είναι κατάλληλα για την κατάσταση του οδοστρώματος το χειμώνα. Ενώ η ελαστικότητα των καλοκαιρινών ελαστικών μειώνεται αισθητά ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω απο 7° Κελσίου και συνεπώς χειροτερεύει και η επαφή με το οδόστρωμα, τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν ειδκή σύνθεση που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό απο συνθετικό καουτσούκ Silicon ή φυσικό καουτσόυκ. Ειδικότερα σε βρεγμένα ή παγωμένα οδοστρώματα τα χειμερινά ελαστικά έχουν σαφώς μεγαλύτερη πρόσφυση και υπερέχουν έναντι των καλοκαιρινών ελαστικών ως προς την συμπεριφορά φρεναρίσματος, διεύθυνσης και επιτάχυνσης. 

Προσοχή:Η συντομογραφία M+S απο μόνη της δεν λέει τίποτα για τις πραγματικές ιδιότητες του ελαστικού υπό χειμερινές συνθήκες διότι η M+S δεν αποτελεί προστατευόμενη ονομασία. Κατα κύριο λόγο είναι καλύτερα για χειμερινές συνθήκες – επίσης και ως ελαστικά με καρφιά – και αποτελούν τη σωστή επιλογή για χειμώνα. 

Με τον όρο “ελαστικά χιονιού” αναφέρονται ελαστικά των οποίων το ανάγλυφο πέλματος, το μίγμα πέλματος ή η δομή τους έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να αποδίδουν σε συνθήκες χιονόπτωσης καλύτερα απο τα συμβατικά ελαστικά όσον αφορά την εκκίνηση και τη διατήρηση της κίνησης του αυτοκινήτου. 

Η ένδειξη “M+S” συναντάται και ως “M&S” και “MS” – είναι μια βαθμολόγηση τυποποιημένη που σημαίνει οτι τα ελαστικά τα οποία τη φέρουν προσφέρουν αρκετή πρόσφυση σε επιφάνειες καλυμμένες με λάσπη, χιόνι και πάγο για να παρέχουν μια ασφαλή μετακίνηση. Τα ελαστικά M+S με την χιονοφάδα είναι ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας. mountains and snowflake tire mark

Τα χειμερινά ελαστικά που έχουν το ανωτέρο στοιχείο (νιφάδα χιονιού και ένα βουνό με τρείς κορυφές). Το αλπικό σύμβολο προσδιορίζει τα χειμερινά ελαστικά σύμφωνα με τους κανονισμούς UNECE (ίσχύουν στην ΕΕ και σε διάφορες άλλες χώρες) και τους κανονισμούς περί ελαστικών των HΠΑ και του Καναδά. Η απόδοση στο χιόνι αυτών των χειμερινών ελαστικών πρέπει να αποδειχθεί με αντικειμενικές δοκιμές και να πληροί ή να υπερβαίνει καθορισμένα όρια. Τα ελαστικά αυτά παρέχουν υψηλή απόδοση σχετικά με την ασφάλεια και τον έλεγχο στο χιόνι, σε παγωμένους δρόμους και γενικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εξαιρέσεις ποιότητας και σήμανσης υπάρχουν σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. 

Προκειμένου ένα ελαστικό να φέρει την σήμανση M&S θα πρέπει να πληρεί ορισμένες γεωμετρικές απαιτήσεις. Πρέπει να έχει μια σειρά απο αρκετά μεγάλα αυλάκια τα οποία να ξεκινούν απο την άκρη του πέλματος και να εκτείνονται προς το κέντρο του ελαστικού. Το 25% της επιφάνειας του ελαστικού πρέπει να έχει αυλακώσεις. Με το αραιό αυτό πέλμα επιτυγχάνεται η ευκολότερη απομάκρυνση του χιονού και της λάσπης. Σε αρκετές περιπτώσεις ελαστικών της κατηγορίας αυτής, ο σχεδιασμός του πέλματος συνδυάζεται με διαφορετική σύνθεση γόμας έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερες επιδόσεις. 

Ελαστικά όλων των εποχών (All-season): Για αυτοκίνητα, μαζί με τα θερινά ελαστικά, για τον χειμώνα προσφέρονται και τα ελαστικά για “όλες τις εποχές” – ελαστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.  Το λογότυπο, είναι είτε μια νιφάδα χιονιού, ενα φύλλο δέντρου, τον ήλιο και σταγόνες της βροχής που συμβολίζει διάφορες καιρικές συνθήκες.

Εάν απαιτείται χειμερινός εξοπλισμός επιβάλλεται στα ελαστικά να αναφέρουν το σύμβολο M+S. Ειδικά στην Αυστρία, απαιτείται ένα πέλμα βάθους 4mm. Ελαστικά με μικρότερο πέλμα θεωρούνται καλοκαιρινά. Στην Γερμανία δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πέλμα κάτω των 4mm περιορίζει, την χειμερινή καταλληλότητα.

Χειμερινά ελαστικά: Εκτός απο ένα ειδικό προφίλ με λεπίδες για μια καλύτερη πρόσφυση, τα χειμερινά ελαστικά είναι κατασκευασμένα απο ένα ειδικό μείγμα γόμας που δεν ενισχύουν το ελαστικό σε ψυχρές θερμοκρασίες. Απο το 2010, στη Γερμανία, τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά κατα τη χειμερινή περίοδο. Τα χειμερινά ελαστικά κατασκευάζονται απο ένα ειδικό μείγμα απο καουτσούκ για προσαρμογή στις οδικές συνθήκες το χειμώνα. Έτσι, το αυτοκίνητο έχει μια πολύ καλύτερη πρόσφυση, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το βέλτιστο προφίλ για το οδοόστρωμα του χειμώνα μειώνει τον κίνδυνο της υδρολίσθησης και παρέχει τη βέλτιστη πρόσφυση στον πάγο και το χιόνι.

Το υψηλότερο βάθος πέλματος των ελαστικών και οι επιπλέον λεπίδες παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του δρόμου μεταξύ χιονιού, υγρού και στεγνού οδοστρώματος. 

ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑΕΛΑΣΤΙΚΑ

3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake) : Ελαστικά που φέρουν ένα βουνό με τρείς κορυφές ή μια χιονοφάδα είναι σχεδιασμένα για συνθήκες σε χιονισμένο δρόμο και προσφέρουν επιδόσεις που έχουν επιβεβαιωθεί μέσα απο δοκιμές – Δοκιμή αποτελεσματικής διάσχισης υπο χειμερινές συνθήκες, σύμφωνα με τη μέθοδο ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) (Ευρωπαϊκός Τεχνικός Οργανισμός για Ελαστικά και Ζάντες).

Ποιά απόκλιση επιτρέπεται μεταξύ άδειας κυκλοφορίας και ελαστικών; Εκτός απο την αρχή πως πρέπει να συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά στην άδεια κυκλοφορίας με τα ελαστικά ισχύουν οι παρακάτω εξαιρέσεις:

  • Lastindex LI: Το Lastindex του ελαστικού μπορεί να είναι μεγαλύτερο απο το αναφερόμενο στην άδεια κυκλοφορίας. Παράδειγμα: Άδεια κυκλοφορίας 165/65 R 13 76 T. Αναγραφή ελαστικά: 165/65 R 13 77 T. 
  • Σύμβολο ταχύτητας : Επιτρέπεται να είναι ανώτερο απο το αναφερώμενο στην άδεια. Παράδειγμα: άδεια κυκλοφορίας 185/65 R 14 86 H, επιτρέπονται ελαστικά με την επιγραφή; 185/65 R 14 86 V.
  • Χειμερινά ελαστικά/ελαστικά όλων των εποχών: Το όριο ταχύτητας πρέπει να είναι χαμηλότερο απο ότι αναγράφεται για τα καλοκαιρινά ελαστικά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τοποθετηθεί ένα σήμα εμφανές για τον οδηγό με αναφορά στα M+S ελαστικά και το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Παράδειγμα: Άδεια κυκλοφορίας 195/65 R 14 89 Η (καλοκαιρινά ελαστικά) επιτρέπονται και ελαστικά με την αναφορά 195/65 R 14 89 Q M+S

Ο ΚΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΟΝΟΛΑΣΤΙΧΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 3 του ΚΟΚ όταν κάποιος φέρει χιονολάστιχα με το σήμα του βουνού και την νιφάδα (και όχι απλά M+S) δεν υποχρεούται να βάζει αλυσίδες. Το άρθρο 19 παρ.3 του ΚΟΚ αναφέρει τα εξής:

“Οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων που κινούνται σε οδό με χιόνια υποχρεούνται, εφόσον το όχημα δε φέρει ειδικά ελαστικά, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι οδηγοί των πιο πάνω οχημάτων και όταν κινούνται σε οδό με παγετό, εφόσον ειδοποιόύνται προς τούτο με ρυθμιστικές πινακίδες ή απο τις αρμόδιες αρχές.”

Το πρόβλημα για κάποιους “Τροχαίους”ξεκινά απο την ρυθμιστική πινακίδα P59 που έμεινε έτσι απο αρχής ΚΟΚ το 1900 τότε. Στην συνέχεια προστέθηκε η πληροφοριακή πινακίδα Π30 χωρίς όμως να γίνει αναπροσαρμογή της P59 που εκτός απο αλυσίδες έπρεπε να περιλαμβάνει εικόνα με χιονολάστιχα.

Γιατι να μασ επιλεξετε:

  •  24/7 Πανελλήνια Υποστήριξη
  • Εργαζόμαστε για Εσάς, και Μόνο για Εσάς
  • Τοπική Προσέγγιση, Πανελλαδικά

Η τοποθεσια μασ:

Γκλαβόπουλος και Σια ΕΕ

Βασ. Ολγας 223 

2ος Όροφος

Θεσσαλονίκη,  54646